| ÉRD | DIÓSD | TÁRNOK | SÓSKÚT | NAGYTARCSA | | SZÁZHALOMBATTA |
SZIGETSZENTMIKLÓS | SZIGETHALOM | HALÁSZTELEK | GYÁL | TÖKÖL |

 
nyitólap
szelektív gyűjtés
hulladékudvar
ünnepi járatrend
letölthető dokumentumok
kapcsolat
 

SZELEKTÍV GYŰJTŐEDÉNYEK ÁTVÉTELE

Az üveggyűjtő szelektív edények átvétele Érd, Sas u. 2. szám alatti hulladékudvarban H-P: 8-16 óra között

Átvételhez szükséges számla vagy csekk, személy igazolvány, meghatalmazás, ha nem a díjfizető veszi át az edényeket.

A kukák használatával kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel mindenki figyelmét:
– az eddig is használt hagyományos, kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló kukákba tilos olyan hulladékot gyűjteni, ami a szelektív kukákba való (műanyag, illetve papír). Ezt munkatársaink szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják és a szabálytalan kukahasználat esetén megtagadhatják a hulladék elszállítását. Értelemszerűen a szelektív kukákba is tilos a nem azokba való hulladékok gyűjtése.

– a szelektív kukák ürítése eltér a régi kukák heti gyakoriságú ürítésétől. Azokat a múlt évben a zsákos szelektív gyűjtés indulásakor megküldött tájékoztatóban jelzett időpontokban, havi egy alkalommal ürítjük. Kérjük, hogy a szelektív járat napján mindkét szelektív kukát (amennyiben van benne elszállítani való tartalom) rakják ki az ingatlan elé. Azokat egymástól független járat külön-külön üríti, ezért előfordulhat, hogy nem egyszerre érnek oda az autóink az adott ingatlanhoz. Ha ezzel kapcsolatban kérdések merülnének fel, kérjük tájékozódjanak az ÉTH honlapján, e-mail-ben (ugyfelszolgalat@eth-erd.hu) telefonon (06/23-522-600), levélben (2030 Érd Diósdi út 29.), vagy ugyanezen a címen személyesen.
– a szelektív kukák használata során javasoljuk, hogy a belekerülő papírt, vagy műanyagot tömörítsék, hogy több férjen bele. A kiürült műanyag palackokat a kupak lecsavarása után laposra lehet taposni és így sokkal több elfér belőle ugyanazon a helyen. Ha mindezek ellenére nem fér bele több, kérjük, hogy bárhol beszerezhető átlátszó műanyag zsákban helyezzék azokat ki a gyűjtési napon a szelektív kukák mellé. Az így kihelyezett, külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot korlátlan mennyiségben elszállítjuk.

.

IDE KATTINTVA MEGTUDHATJA,,
öntől mikor szállítjuk el a szelektíven gyüjtött hulladékot.

www.eth-erd.hu/hulladeknaptar

RÖVIDEN A HULLADÉKFAJTÁKRÓL
Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség honlapjáról

Fontos: ha elbizonytalanodunk, hogy mit, hová kell tenni, minden esetben forduljunk a helyi közszolgáltatóhoz.
A háztartási szilárd hulladékot három nagy csoportba soroljuk:
– csomagolási hulladékok,
– veszélyes hulladékok,
– zöldhulladékok.

1. Csomagolási hulladékok
PAPÍR, szelektíven gyűjthetők: kartondobozok (kisebb, pl. teás doboz, nagyobb pl. elektronikai berendezések dobozai); hullámkartonok; irodai papírok;  újságok, szórólapok, régi prospektusok.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A zsíros, ételmaradékkal és egyéb módon szennyezett papírzacskók és -dobozok nem hasznosíthatók, így azoknak a hagyományos szemetesben a helyük (pl.: pizzás doboz)
– A nagyobb kartondobozokat feldarabolva vigyük a gyűjtőszigetre, így könnyedén beférnek a konténerbe és az otthoni tárolásuk is kevesebb helyet foglal.
Papírhulladékból készülhet: kartondoboz; papírzacskó; zsebkendő; szalvéta; WC-papír; kéztörlő; füzetek;  könyvek tojástálca.
Magyarországon jelenleg Dunaújvárosban és Budapesten dolgoznak fel hulladékpapírt.

ITALOS KARTONDOBOZ, szelektíven gyűjthetők: tejesdobozok; gyümölcsleves dobozok; tejtermékek többrétegű dobozai (pl.: tejszínes, tejeskávés stb.)
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Ez az egyik legfiatalabb és a legvitatottabb hulladékfajta, sokáig úgy gondolták, hogy nem lehet hasznosítani, ma már a technológia a rendelkezésünkre áll, így csak a közszolgáltatón és rajtunk múlik, hogy különválogatjuk-e. Mivel legnagyobb részt papírt tartalmaz, ezért legtöbbször a papírok közé kerül, de sok helyen a műanyagokkal vagy a fémekkel gyűjtik együtt.
– Ha a mosogatás végén a dobozokat is kiöblítjük – vízpazarlás nélkül – megelőzhetjük, hogy a maradék tej vagy gyümölcslé erjedésnek induljon a dobozban. Ha ezután lapítva tesszük a gyűjtőzsákunkba, -dobozunkba még helyet is spórolunk.
Italos kartondobozból a papírgyári hasznosítás során készülhet: kartondoboz; papírzacskó; zsebkendő; szalvéta; WC papír; kéztörlő; füzetek; könyvek; tojástálca
Magyarországon még nem működik olyan papírgyár, amely a tejes- és gyümölcsleves dobozokat hasznosítaná, így osztrák és cseh cégek gyártanak belőle papírtermékeket.
Italos kartondobozból ún. tektántáblákat is előállíthatnak, ez esetben a dobozokat feldarabolják és magas hőmérsékleten táblákká préselik, amit az építőiparban vagy a bútorgyártásban használnak fel.

MŰANYAG
Szelektíven gyűjthetők: PET-palackok: üdítős, ásványvizes; flakonok:  mosó-, mosogató- és egyéb tisztítószeres, öblítős; tusfürdős, samponos és egyéb kozmetikai flakonok; zacskók, fóliák.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Az egyik legfontosabb és legközismertebb szlogen, ami elhangzik a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban: tapossa laposra! Ez az italos kartondobozok, a fémdobozok mellett leggyakrabban a műanyag flakonokkal kapcsolatban hangzik el, hiszen, ha lapítva gyűjtjük, nemcsak otthon, hanem a gyűjtőkonténerben is helyet spórolunk meg, és a szállítás is gazdaságossá és kevésbé környezetterhelővé válik.
– A másik fontos kérdés, hogy mi legyen a kupakkal? Megoldás, hogy a lapított palackra visszatekerjük és mehetnek együtt a konténerbe, vagy felajánlhatjuk a kupakgyűjtő akciók során.
Az elmúlt években szinte mindenhol lebomló bevásárló műanyagtáskákat kapunk vagy vehetünk a vásárláshoz. Bár a kezdeményezés dicséretes, sajnos a hasznosítási rendszerben komoly károkat tud okozni, ezért ezeket a zacskókat a szemetesünk bélelésére használjuk vagy dobjuk a szemetesbe.
A tejtermékek poharai, tégelyei bár hasznosíthatóak lennének, legtöbb helyen sajnos nem gyűjthetőek külön, kivétel ez alól pl. Budapest, Pécs, Kecskemét vagy Nyíregyháza. Nézzünk utána, hogy a lakóhelyükön bedobhatóak-e a szelektív kukába!
Műanyaghulladékból készülhet: rekesz; fólia, zsák, táska; vödör, lavór; virágláda; fűrács; vállfa; rendszámtáblatok; építőipari szigetelőanyag; poláranyag (textilipari hasznosítás); fekvőrendőr, terelő bóják.
Magyarországon nagyjából 25-30 cég foglalkozik a műanyaghulladékok hasznosításával.

ÜVEG
Szelektíven gyűjthetők: befőttes üvegek; ásványvizes palackok; sörös-, borosüvegek; röviditalok palackjai; kozmetikai termékek üvegcséi pl.: parfümök, arckrémek csomagolása.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Az üveghulladékokból kerül vissza a legkevesebb a szelektív gyűjtőrendszerbe, ezért minden évben érdemes átnézni a kamrában, mosogató alatt, egyéb helyeken a befőzési időszakra félretett befőttesüvegeket és palackokat. Ha olyanokat találunk, amikbe évek óta nem tettünk el semmit, azokat nyugodtan a szelektív gyűjtőhelyre vihetjük, így kényelmesebbé és könnyen áttekinthetővé tehetjük a tároló helyiségeinket.
– Az üveghulladékok szelektív gyűjtésénél figyelni kell arra, hogy a tisztán kerüljenek a konténerbe és ahol lehetőség van rá, külön konténerbe kerüljön az átlátszó és a színes üveg, ha nagyon precízek akarunk lenni, a kupakját, fedelét az anyagtípusának megfelelő helyre dobhatjuk (fém vagy műanyag).
Üveghulladékból készülhet: befőttesüveg; üvegpalack; habkavics; színes, divatos burkolóanyag: üvegmozaik; üveggyapot. Magyarországon jelenleg csak az átlátszó üveg hasznosítása megoldott, az orosházi üveggyár állít elő belőle öblösüveg-terméket, a színes üvegek feldolgozása Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Ukrajnában vagy Ausztriában történik.

FÉM
Szelektíven gyűjthetők: konzervdobozok: májkrémes, állateledeles stb.; energiaitalos és üdítősdobozok; sörösdobozok.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A műanyagnál már volt szó a lapításról, az aludobozokkal is könnyen megtehető ez a művelet, így helyet spórolhatunk és a gyűjtőszigetre is ritkábban kell járnunk.
– Fontos, hogy tiszták legyenek a dobozok, ha étel maradt benne, a mosogatás végén ezeket is kimoshatjuk, plusz mosogatóvíz használata nélkül.
Fémhulladékból készülhet: sörkollektor; autó- és motoralkatrészek; alumínium italos doboz („cantocan”technológia).
A feldolgozás első fázisában különválogatják az alumínium és vasdobozokat, majd kohókba szállítják, ahol fémtömböket állítanak elő. Ezek a fémtömbök később bármilyen vas, vagy alumíniumtermék előállítására alkalmasak.

2. Veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladékok
Az itt felsorolt hulladékfajták a mérgezőanyag tartalmuk vagy különösen környezetkárosító mivoltuk miatt kerültek ebbe a kategóriába. Nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljünk a gyűjtésükre, ezeket semmi esetre sem szabad a hagyományos szemetesbe tenni, amelynek tartalma a hulladéklerakóba vagy az égetőbe kerül, onnan pedig vissza a környezetbe. (lerakó – talajszennyezés, égető – légszennyezés)
A biztonságos gyűjtésükre több megoldás létezik, leadhatók:
– a nagyobb áruházakban található hulladékfajtánkénti speciális gyűjtőtartályba (pl. fénycső, elemek, stb.);
– kijelölt hulladékudvarokban;
.-- az önkormányzat vagy a közszolgáltató által szervezett gyűjtőakciók keretében;
– visszavehetik a vásárlás helyén – a részletekről mindenképpen érdeklődni kell.

AKKUMULÁTOR, SZÁRAZ ELEM

Külön gyűjtendő: savas és lúgos akkumulátorok; telefonakkumulátorok; mindenféle méretű és teljesítményű száraz elemek.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Az akkumulátor elektromos energiát szolgáltató berendezés, mely az egyik leggyakrabban használt áramforrás. Ezek a maróanyag és nehézfémtartalmuk miatt soroljuk a veszélyes hulladékok közé.
Akkumulátorok speciális begyűjtése:
– Az elhasznált ólomakkumulátorok a kereskedelmi egységekben, a gyártók forgalomba hozatali helyein és begyűjtő vállalkozások ipari begyűjtési pontjain kerülnek összegyűjtésre, 1 m³-es zárt, saválló műanyag konténerekben.

ÓLOMAKKUMULÁTOROK
Mivel a használt ólomakkumulátorok magyarországi hasznosítása nem megoldott, ezért exportőr cégek közeli országok feldolgozóiba szállítják ki a hulladékot. A hulladék válogatását követően a kezelés során az alábbi másodnyersanyagok nyerhetők vissza:
– nagy tömbökben előállított megmunkálatlan ólom;
– a műanyagból darálás, mosás, szárítás és préselés után PP granulátumot állítanak elő, melyből elsősorban műanyag akkumulátorházat gyártanak;
– a hasznosítás további termékei lehetnek a nátrium-szulfát, a gipsz és az ipari víz.

NAGYMÉRETŰ LÚGOS AKKUMULÁTOROK
Ezek az áramforrások a korszerű, nagy energiaigényű készülékekből mára kiszorultak, viszont nagy terhelhetőségük miatt az ipar számos területén ma is használják (pl. vészvilágítások, vasúti járművek energiaellátása, repülőgép akkumulátorok).Megfelelő karbantartás mellett az élettartamuk elérheti a 25-30 évet is. A nagyméretű lúgos áramforrások magyarországi hasznosítása, illetve hasznosításra történő előkészítése a hazánkban működő egyetlen feldolgozónak köszönhetően megoldott. A lúgos akkumulátorok mechanikai bontását követő kezelés termékeiként keletkezett: nikkelt; lúgot; vas- és műanyaghulladékot anyagában; a bontás során keletkező fadobozokat termikusan hasznosítják. A nem hasznosítható kadmium veszélyeshulladék-lerakóba kerül.

ELEMEK ÉS HORDOZHATÓ AKKUMULÁTOROK

Gyűjtésük a veszélyes-hulladékok tárolási követelményeinek megfelelő, jellemzően 12-80 liter űrtartalmú gyűjtőedényben, országszerte közel 30 000 helyen történik.

FÉNYCSÖVEK ÉS EGYÉB FÉNYFORRÁSOK
Szelektíven gyűjthetők: energiatakarékos izzók; fénycsövek.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
A higanytartalmuk miatt számítanak veszélyes hulladéknak, ezért figyelni kell arra, hogy ne sérüljenek, amíg a megfelelően gyűjtőhelyre nem szállítottuk. Ha mégis összetörtek, akkor az alábbiak szerint kármentesíthetünk:
– a higany szobahőmérsékleten párolog és különösen mérgező higanygőz keletkezik, ezt megszüntetendő nyissunk ablakot és alaposan szellőztessünk ki;
– a darabok felületén lehet mérgező anyag, ezért lehetőleg ronggyal, vagy kesztyűvel szedjük össze egy zacskóba;
– ha felporszívózzuk vagy felsöpörjük, egészségkárosító anyag maradhat a seprű szálain, vagy a porzsákban, inkább vizes papírtörlővel vagy ronggyal töröljük fel, ezeket is dobjuk a fénycső maradványai mellé a zacskóba;
– végül vigyük az átvevő helyre (pl. hulladékudvar), ne dobjuk a kukába!
A fénycsövekből és egyéb fényforrásokból készülhet: üvegbura: a burából; fémtermékek: a fémrészekből.
A fénycsöveket és az egyéb fényforrásokat összezúzzák és utána válogatják külön az egyes anyagtípusokat.

LEJÁRT SZAVATOSSÁGÚ GYÓGYSZEREK
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Sokféle vegyi anyagot tartalmaznak, így a környezetbe jutva kiszámíthatatlan károkat okoznak, ezért érdemes a gyógyszeres fiókot, dobozt stb. évente átnézni és a lejárt szavatosságú készítményeket a legközelebbi patikába visszavinni, ahol speciális gyűjtődobozban tárolják, majd égetéssel ártalmatlanítatják.

GUMIABRONCS-HULLADÉK
Külön gyűjtendő: személy- és teherautó-gumiabroncs; mezőgazdasági gumiabroncs; targonca-gumiabroncs.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A gumiabroncsok gyűjtésénél egyetlen dologra kell figyelni, a megfelelő helyre kell vinni: a gumiszervizekbe vagy a lakossági hulladékudvarba.
2003. július 1. napjától tilos a használt gumiabroncsok elhelyezése lerakóban (1999/31/EC – Lerakási direktíva). A tilalom 2006-tól már az aprítmányokra is kiterjed, melynek következtében elkerülhetetlen a hulladékká vált gumiabroncsok elkülönített gyűjtése és teljes mértékű hasznosítása.
A gumiabroncsok hasznosítási lehetőségei:
– Újrahasználat – újrafutózás: előzetes ultrahangos vizsgálatot követően lekopott, de sértetlen vázszerkezetű gumiabroncsok futófelületét lehorzsolják, a közúti forgalomnak alkalmas futófelülettel ellátva kerülnek újra forgalomba.
Ezáltal meghosszabbítják a gumiabroncsok élettartamát, melyek így nem válnak hulladékká.
– Újrafeldolgozás/ termékgyártás: A hulladékká vált gumiabroncsot aprítják, őrlik, majd a keletkező aprítékot/őrleményt építőiparban, sportpályákon, játszótéri esésvédő lapok gyártásánál használják fel.
– Cementgyári hasznosítás: A gumiabroncsok acéltartalma vasoxid formájában beépül a cementbe, így gyakorlatilag nem képződik maradék salak a technológia során.
Tehát a cementgyári égetés egyrészt energetikai-, másrészt anyagában történő hasznosításnak is minősül.
– Pirolízis: az eljárás során az aprított gumiabroncs hulladék magas hőmérsékleten hevítve pirokokszra, gázfrakcióra, valamint piro-olajra bomlik, illetve a vázszerkezetet alkotó acélszálakra. A keletkezett termékeket különböző eljárásokkal tovább lehet hasznosítani.

HASZNÁLT SÜTŐZSIRADÉK

Szelektíven gyűjthetők: olajok; zsírok.
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– A használt olajok és zsírok a környezetbe kerülve elzárják az élő szervezeteket az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne, ezért miután kihűltek egy műanyag palackba tegyük és a hulladékudvarba vagy akár a kijelölt MOL kutakra is elvihetjük.
A használt sütőzsiradékból készülhet: biodízel-üzemanyag; biogáz alapanyaga
A biodízel gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerülnek további felhasználásra: hasznosítják a glicerint, valamint a szappanos vizet teljes egészében biogáz termelésbe vezetik vissza.


ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉK
Szelektíven gyűjthetők: leselejtezett háztartási kis- és nagygépek; számítástechnikai berendezések (monitor, nyomtató, billentyűzet stb.); szórakoztató elektronikai cikkek; barkácsgépek
Mire kell odafigyelni a szelektív gyűjtése során:
– Ezekben a készülékekben gyakran található olyan veszélyes anyag, ami a működés során nem károsítja az egészségünket, viszont, ha a zárt rendszer megsérül, ezek az anyagok kiszabadulnak és a légtérbe illetve a talajba jutva megmérgezhetik az élővilágunkat. Ezért ezeket az elektronikai cikkeket a leselejtezést követően a hulladékudvarba vagy egyéb átvevőhelyre kell szállítanunk.
Az elektronikai és az elektromos készülékek hasznosítása:
A hasznosítóban első lépésként eltávolítanak minden olyan anyagot, ami ártalmas a környezetre, ilyenek például: festékpatronok, elemek, akkumulátorok, kondenzátorok stb. Ezek eltávolítása után kézi vagy gépi erővel szétbontásra kerül a berendezés, majd különválogatják az egyes anyagtípusokat, pl. vas és egyéb fémek, műanyag, üveg, gumi, fa, stb., amelyeket anyagában vagy energetikailag hasznosítanak, a hasznosításra alkalmatlan anyagokat ellenőrzött körülmények között ártalmatlanítják.
ugrás a lap tetejére
 
 
 
Az oldalt készítette: Hírözön Bt.

 

 
Hírek
FIGYELEM!
Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy az Érd, Sas u. 2. szám alatti hulladékudvarunkba 2021.05.17-tőla sitt elhelyezése az alábbiak szerint történik:

Ha zsákban szállítják, akkor azt ki kell önteni.

Amit tartalmazhat az átvett hulladék: beton, kavics, cserép, tégla, kő, föld.

A szennyeződéseket, mint vezeték, fa, műanyag, papír, hungarocell, szigetelés, fém, cementes és ragasztós zsák, élvédők, pur-hab, cigaretta csikk, egyéb oda nem illő anyag, külön kell választani, és elhelyezni a hulladék udvarban!

Megértésüket köszönjük!

ÉTH Nonprofit Kft.
Elérhetőségeink
Tájékoztatjuk önöket, hogy ügyfélszolgálatunk munkaidőben az alábbi telefonszámokon fogadja hívásaikat:
23/522-600
23/522-601
23/522-602
23/522-603
Elektronikus megkeresésüket kérjük, hogy az
ugyfelszolgalat@eth-erd.hu

e-mail címre szíveskedjenek küldeni
Díjhátralék-kezelés
A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatója a díjhátralékok kezelésről ITT olvasható.


ROSSZ CÍMZÉS
Egyre növekvő számban kézbesít a Magyar Posta olyan leveleket, melyeken az ÉTH Nonprofit Kft. címét (2030 Érd, Sas u. 2.) tüntették fel, de címzettként az NHKV Zrt. neve szerepel.

Tisztelettel és nyomatékosan felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy ilyen küldeményeket nem nyithatunk fel és nem vehetünk át, mert az a levéltitok megsértésének minősül!

Az ilyen küldeményeket kénytelenek vagyunk a feladónak visszaküldeni!

Kérjük, amennyiben részünkre, az ÉTH Nonprofit Kft-nek kívánnak írni, szíveskedjenek azt cégünknek címezni!

Amennyiben az NHKV Zrt-nek kívánnak levelet küldeni, az NHKV Zrt. postacíme: 1255 Budapest, Pf.: 15. Székhelyének címe: 1011 Budapest, Iskola u. 13. A levelet azonban gyorsabban megkapják a postafiókon keresztül.
Házhoz menő lomtalanítás

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2014. január 30-i ülésén elfogadta a 23/2005. (VII. 01.) önkormányzati rendeletének módosítását. Ez lehetővé teszi, hogy Érd város területén megkezdjük a házhoz menő lomtalanítási szolgáltatásunkat.
RÉSZLETEK